Pregled godine

Kraj kalendarske godine obično podrazumijeva sažet pregled rada, aktivnosti, uspjeha ili financijsku računicu protekle godine. U osvrtu na svoj rad vezan uz fotografiju, istaknuo bih sljedeće:

U Fotoklubu, početkom mjeseca rujna, krenuo sam predavati o načinima obrade fotografije na računalu koristeći se programom Adobe Photoshop Lightroom. Kroz desetak predavanja i radionica naučili smo kako uvesti fotografije s memorijske kartice fotoaparata, kako koristiti alate za obradu fotografije, te kako izvesti gotove fotografije za daljnje dijeljene, izradu itd. Većinu toga smo obradili, a ostaje nam vježbati te svladati neke naprednije sitnice, što nam slijedi u 2016.

Na svom Flickr profilu, od 2012. do danas, objavio sam ukupno 636 fotografija. Trudim se jednom tjedno objaviti barem jednu fotografiju, povodeći se kvalitetom. Flickr je odličan servis za fotografe: ne narušava kvalitetu fotografije, lako dijeljenje fotografija po interesnim grupama i društvenim mrežama, komentiranje… sve to i mnogo više uz neograničen prostor i k svemu tome je besplatan. Također, fotografiju jednostavno i brzo podignem na internet s računala u album, dodam naziv, podijelim u grupe i to je to. Mnogo manje posla nego osmišljavati i pisati članke.

Sigurno bi bilo bolje kada bih češće pisao članke i preko bloga dijelio fotografije, ali tu se uvijek mučim pokušavajući smisleno se osvrnuti na fotografije i fotografirani događaj, stvarajući smislene galerije i cjeline. Previše mi to vremena oduzima, za razliku od Flickra, ali osjećaj je nekako bolji. Rado pratim statistiku posjećenosti blogu, a statistika kaže:

Posjećenost u 2015., po mjesecima.

od

Krajem ove godine Fotoklub Kadar SB je izložbom fotografija članova obilježio prvi rođendan. Većina članova sudjelovala je s dvije ili četiri svoje fotografije, izrađene velike A3 formata, izložene u Galeriji Ružić u slavonskobrodskoj Tvrđavi. Meni je to prva izložba. Po prvi puta vidim svoje fotografije u velikom formatu i osjećaj je poseban, mnogo drugačiji nego kad se fotografije gledaju na monitoru računala ili na mobitelu. Izabrati četiri fotografije kojima bih pokazao svoj rad bilo je izrazito teško. Ovu izložbu držim svojim posebnim uspjehom kao fotografa, ali i kao potpredsjenika Fotokluba. Izložba je lijepo popraćena i nahvaljena od lokalnih medija, individualaca i prijatelja, opisana kao nešto dobro, pozitivno, vješto provedeno i vrijedno.

Sredinom godine imao sam nesreću s računalom. Prilikom električnog proboja (radio sam u tom trenutku za računalom), matična ploča mi se oštetila a s njom i jedan od tvrdih diskova. Dva mjeseca mi je trebalo da reklamiram matičnu ploču (pod garancijom) i da mi ju zamijene drugom. No, na tvrdom disku koji je oštećen, bile su pohranjene sve moje fotografije (originali i obrađene), te dokumenti skupljani i stvarani godinama. Redovito na posebni vanjski tvrdi disk radim pričuvnu kopiju fotografija, no ovaj puta to nisam napravio od siječnja, tako da sam ostao bez osam mjeseci fotografija, originala. Iako dosta obiteljskih fotografija imam objavljenih na Facebooku ili Google Disku, nekih boljih fotografija imam tek na Flickru. Tvrdi disk može se popraviti u servisu i podatci se mogu vratiti, ali to košta a i nikako da se nagovorim poslati ga na servis u Zagreb. Dotad stoji u ladici stola.

Moram citirati u ovome članku poznatoga fotografa Ansela Adamsa koji kaže: “Dvanaest dobrih fotografija u jednoj godini dobar je broj za svakog pojedinca.” U galeriji ovoga članka dvanaest je mojih fotografija koje smatram dobrima, napravljenih u 2015. godini. S njima ću također završiti ovaj članak.

od

Vidimo se u 2016.!

Odgovori:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.